Cybersecurity bij Vlaamse bedrijven

Foto: © Belga (Thierry Roge)

In de plenaire vergadering van woensdag 15 januari kwam ik namens de CD&V-fractie tussen op de vraag overcybersecurity bij Vlaamse bedrijven, naar aanleiding van de cyber aanval op Picanol.

De Vlaamse Regering heeft vorig jaar reeds het initiatief genomen om heel sterk te investeren in cybersecurity. Met een jaarlijkse investering van 20 miljoen euro wordt baanbrekend werk, onderzoek, de opleiding van experten en het begeleiden van bedrijven inzake preventie gefinancierd. De recente casus bij Picanol in West-Vlaanderen maakt duidelijk dat we waakzaam moeten blijven en dat de verdere uitrol van dit actieplan een absolute prioriteit van deze regering moet zijn.

De minister haalde gisterenavond in Terzake aan dat bedrijven zich tegen cyberaanvallen kunnen verzekeren. Dat lijkt mij uiteraard een belangrijk onderdeel van het sensibiliseringsinstrumentarium aangezien er soms niet veel nodig is om in de val van cybercriminelen te trappen.

Mijn vraag aan de minister: hebt u een zicht op de mate waarin onze ondernemers een dergelijke verzekering hebben afgesloten? Worden daar doelstellingen rond geformuleerd?

Je kan hier het volledige verslag vinden (zowel woordelijk als het videofragment) of je kan hieronder het fragment bekijken: