Vandaag werd in de commissie Economie de resolutie over handelskernversterking kamerbreed goedgekeurd. Mede dankzij de inbreng van verschillende experten die tijdens verschillende hoorzittingen hun kijk gaven op het probleem, is de commissie het nu unaniem eens geraakt over de voorliggende resolutie.
Achtergrondinfo over de resolutie
Eén op tien winkels in Vlaanderen staat leeg en de grote economische klap van de coronacrisis moet nog komen. Bovendien mikken grote supermarkten steeds meer op de grote steenwegen, waardoor er minder volk in het centrum komt. De drie Vlaamse meerderheidspartijen komen daarom met een plan om de dorps- en stadscentra overeind te houden. “Als gemeenten laten betijen, moeten ze soms vaststellen dat het te laat is”, zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne.
Eind dit jaar zullen er 27.000 panden leeg staan, dik drieduizend meer dan nu volgens de schatting van onderzoeksbureau Locatus. In percentages is dat 13,3 procent. Voor een stuk is dat te wijten aan de bron van alle miserie, u raadt het al, corona. De opeenvolging van lockdowns hakt er stevig op in, klanten schakelen over op digitale aankopen. Maar er is meer aan de hand. Want de totale oppervlakte aan winkels is de voorbije vier jaar ook gestegen.
Buiten de dorps- en stadskernen kwam er in 2019 alleen 220.000 vierkante meter winkeloppervlak bij. Tussen nu en 2022 zitten er nog eens voor 315.000 vierkante meter aan plannen in de pijplijn. Boosdoeners zijn vooral Jumbo, Albert Heijn en Aldi. Die vestigen zich bovendien graag allemaal op een hoopje, langs een grote steenweg.
En dat is slecht nieuws voor de dorpskernen. Grote supermarkten zijn bij uitstek publiekstrekkers. Als die naar buiten de gemeente verhuizen, komt het volk ook niet meer in het centrum.
Daarom komen de meerderheidspartijen nu met een resolutie met 33 voorstellen om de lokale besturen de nodige vuurkracht te geven om hun dorpskernen levendig te houden of nieuw leven in te blazen. Door bijvoorbeeld aan de fiscaliteit te sleutelen en de onroerende voorheffing naar beneden te halen in bepaalde gebieden, elders wat hoger. Of door de huurprijzen in het centrum te laten zakken door lagere grondbelasting.
Ze laten zich daarbij ook inspireren door ideeën uit het buitenland. Het Duitse concept DORV bijvoorbeeld, waarbij gemeentelijke administratie, een postkantoor, bankautomaat, winkels en ga zo maar door op één plaats worden samengebracht. “Vooral voor kleinere dorpskernen die intussen helemaal leeggelopen zijn, kan dat de redding zijn”, zegt Bothuyne.
Daarnaast willen ze het ook makkelijker maken voor lokale besturen om hun ervaringen te delen en ijveren ze voor gelijke regels voor lokale handelaars en e-commerce-reuzen als AliBaba, die hier producten komen leveren die gevaarlijk zijn of zich niets aantrekken van de wetgeving.
Elke gemeente is verschillend. Daarom is het vooral onze bedoeling om de mogelijkheden aan te bieden. Elk bestuur kan dan zien hoe zij het best hun dorpskernen kunnen versterken.