Acties rond cyberveiligheid

Het voorbije anderhalf jaar hebben meer dan 2.000 bedrijven acties opgezet rond cyberveiligheid. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Kurt Vanryckeghem (CD&V).

 

Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal cyberaanvallen gestegen. Cybercriminelen mikken daarbij zowel op burgers, overheden als bedrijven. Het dwingt bedrijven om extra te investeren in informatiebeveiliging en cyberveiligheid. Eerder dit jaar riep minister van Economie Hilde Crevits de Vlaamse kmo’s al op zich te wapenen tegen cybercriminelen. Kmo’s kunnen daarvoor ook ondersteuning krijgen. 

Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) organiseert samen met verschillende partners tal van initiatieven om bedrijven bij te staan rond cyberveiligheid. Dat gaat van sensibilisering, eerstelijnsadvies, infosessies tot diepgaandere begeleiding. 

Concrete initiatieven zijn bijvoorbeeld de infosessies ‘Wees hackers te slim af’ door Unizo en ‘Cyberveiligheid in 30 stappen’ door SIRRIS/Agoria.

Er zijn intussen ook al een 40-tal cybersecurity verbetertrajecten bij kmo’s opgestart. Dat zijn trajecten waarbij bedrijven een beroep kunnen doen op specialisten om zich beter te beveiligen. Als antwoord op de vragen van Kurt Vanryckeghem gaf minister Crevits nog mee dat het de bedoeling is om dat aantal nog op te krikken. VLAIO zal volgende maand een bijkomende communicatiecampagne lanceren waarin kmo’s getuigen over het gebruik van deze trajecten.

Sinds vorige maand is bovendien de steun voor advies en opleiding rond cyberveiligheid voor kleine en middelgrote ondernemingen verhoogd tot respectievelijk 45 en 35 procent.