Bedrijfsbezoeken Westhoek

Vandaag ging ik met collega-parlementsleden Loes Vandromme en Robrecht Bothuyne op stap in de Westhoek. We bezochten er de bedrijven Made in Inox en Beauvoords Bakhuis.

Bij Made in Inox hadden we het over de uitdagingen van duaal leren. Marleen, de zaakvoerder van Made in Inox, is een grote believer van het duaal leren, maar ziet vanuit de praktijk nog enkele struikelblokken. Het was dus ontzettend leerrijk voor ons als parlementsleden om het verhaal achter een duaal traject te kunnen ontdekken.

Daarnaast zetten Marleen en haar man zich heel sterk in om het verhaal van ‘het ondernemen’ bij jongeren te krijgen. Ze maken van elke kans gebruik om jongeren warm te maken voor ondernemen en ondernemers. Een betere ambassadeur van ondernemen zijn er volgens mij moeilijk te vinden. Hartverwarmend om te zien hoe Marleen en haar man begaan zijn met de volgende generaties.

Bij het Beauvoords Bakhuis kregen we een rondleiding in hun bedrijf waar het maken van pannenkoeken centraal staat. Zo voeren ze iedere dag tot 10.000kg pannenkoeken uit.

Door de hoge energieprijzen (hun eigen energiekost is van 10% naar 30% gestegen) en de oorlog in Oekraïne ervaren ze heel wat moeilijkheden voor de productie. We gingen er met hun in gesprek over hoe we vanuit Vlaanderen hun mee kunnen ondersteunen.

Wat mij is opgevallen na deze bedrijfsbezoeken? Dat we ontzettend weerbare en krachtige ondernemers hebben in Vlaanderen!