Voorbereiding volgende stappen exitplan?

In de plenaire vergadering van woensdag 29 april stelde ik een actuele vraag betreffende de duidelijkheid die nodig is voor ondernemers over een eventuele heropstart en de beslissingen die de Veiligheidsraad hiervoor nog moet nemen.

De Nationale Veiligheidsraad kondigde vorige week vrijdag tijdens die bewuste warrige persbijeenkomst aan dat we vanaf 4 mei in fasen de lockdown konden afbouwen. Mensen die nu noodgedwongen thuis zaten, kunnen opnieuw aan het werk vanaf 4 mei. Sommige winkels zullen die dag weer open mogen, een week later zullen ook de andere winkels volgen. Het biedt onze samenleving en onze ondernemingen eindelijk perspectief na wekenlang volgehouden inspanningen.

Met enige verbazing zagen we zondag onze premier op De Zevende Dag verkondigen en konden we maandag in koeien van letters lezen dat over 4 en 11 mei absoluut geen zekerheid bestaat. Het zou onduidelijk zijn of op tijd aan alle randvoorwaarden kan worden voldaan om de heropening veilig te laten verlopen. Die voorwaardelijkheid was van het begin af aan meegedeeld.

Door het opnemen van een concrete timing leek het me logisch dat de Nationale Veiligheidsraad ervan uitgaat dat dan aan die voorwaarden voldaan kan worden. En toch is de voorbije dagen het verhoopte perspectief wat vertroebeld.

Mijn vraag aan de minister-president: “Ik durf u met aandrang vragen om klare taal te spreken en maximale duidelijkheid te scheppen over de hordes die de Nationale Veiligheidsraad nog moet nemen zodat de vooropgestelde heropeningen op 4 en 11 mei eindelijk kunnen doorgaan.”

Je kan hier het volledige verslag vinden (zowel woordelijk als het videofragment) of je kan het fragment hieronder bekijken: