Een Green Lane om wachttijden door Brexit in te korten

In de commissie economie hadden we het vandaag ook over de gevolgen van de Brexit.

We wisten al dat er heel wat problemen en vertragingen plaatsvonden door het afhandelen van de douaneformaliteiten in de handel met het Verenigd Koninkrijk. Uit een bevraging van VOKA is handeldrijven met het Verenigd Koninkrijk gemiddeld vijf procent duurder geworden en vinden er tevens al omzetdalingen plaats van zo’n zes procent.

Het is duidelijk dat de Brexit een negatieve impact heeft op de handel met het Verenigd Koninkrijk en dan moet eigenlijk het ergste nog komen, want binnenkort volgen er strengere douane- en andere controles.

Aan Vlaamse kant is het duidelijk dat we goed voorbereid zijn. Via de Brexit Helpdesk kunnen onze bedrijven met al hun vragen terecht én ook onze Vlaamse bedrijven zelf doen er alles aan om voorbereid te zijn: ze zorgen ervoor dat de handel met het Verenigd Koninkrijk administratief volledig correct afgehandeld wordt. Het schoentje wringt echter aan de kant van het Verenigd Koninkrijk zelf: ze zijn te weinig voorbereid op de Brexit, waardoor er langere wachtrijen ontstaan. De Vlaamse Regering maakt nu zo’n twee miljoen euro vrij voor een zogenaamde ‘Green Lane’, een digitaal platform waarop bedrijven al hun formulieren gegroepeerd kunnen invullen, wat dan de wachttijden zou inkorten.

De minister liet weten dat zowel een digitale als een fysieke ‘Green Lane’ aan de orde is en zal bekeken worden. Positief nieuws om onze Vlaamse bedrijven nog extra bij te staan!