Expeditie Werk: hoopgevend!

De Ambrassade kwam deze week naar buiten met hun rapport ‘Expeditie Werk’. En daaruit springt voor mij het feit dat zo veel jongeren aangeven dat ze ondernemer zouden willen worden er toch echt wel uit. Perspectief voor de toekomst, da’s zeker!

Naar aanleiding van deze studie publiceerde minister Hilde Crevits een stuk in Knack waarbij ze onze jongeren opriep om het hoofd vooral niet te laten hangen, en de toekomst onbevreesd in handen te nemen.

Dat pleidooi kan ik alleen maar bijtreden. Er duiken zoals altijd wat onheilsprofeten op die prediken dat onze jeugd schade zou oplopen die niet meer in te halen valt. Ik zou zeggen, laat ze maar preken in de woestijn. Ik verzet me immers uitdrukkelijk tegen dat soort redeneringen. In plaats van onszelf een collectieve depressie aan te praten, gaan we – burgers, ondernemingen én overheid – doen wat we altijd doen: zoeken naar manieren om met al het talent dat in Vlaanderen rondloopt aan de slag te gaan.

Ik vind in de studie overigens een bijzonder positief cijfer: ondanks het feit dat de bevraging in volle coronacrisis is afgenomen, ziet de helft van de jongeren het zitten om ondernemer te worden, en als voornaamste reden daarvoor wordt steevast opgegeven dat ze op die manier hun droom of ideeën kunnen realiseren. Als boodschap van hoop kan dat wat mij betreft alvast tellen!

Meer info over het rapport van de Ambrassade kan je hier terug vinden: ambrassade.be/nl/kennis/artikel/hoe-willen-jongeren-werken-in-de-toekomst