Heropening contactberoepen durven bekijken

Vorige week vrijdag werd duidelijk dat naast de winkels ook de openbare zwembaden terug de deuren mochten openen. Waar privésauna’s samen met de openbare zwembaden zijn moeten sluiten, mogen ze helaas niet samen terug openen.

Het grote probleem is dat de privésauna’s vaak over dezelfde kam worden geschoren als de openbare sauna’s terwijl hun werking echter enorm verschilt. In een privésauna kun je enkel met je eigen bubbel op bezoek en de sauna wordt telkens volledig gereinigd na elk bezoek. Sommige privésauna’s maken zelfs gebruik van een buffervat dat garandeert dat alle bezoekers in ander water plaatsnemen.

Ik vroeg daarom bij de minister wat de reden is dat de privésauna’s nog moeten sluiten en of ze bij haar federale collega’s kon aandringen op een heropening van privésauna’s.

 
De minister antwoordde het volgende: “Op basis van de ziektecijfers en de adviezen van de experten heeft het Overlegcomité, waar ik ook deel van uitmaak, op 27 november geoordeeld dat enkel de niet-essentiële winkels vanaf 1 december onder strikte voorwaarden opnieuw open mochten. Om te vermijden dat het aantal persoonlijke contacten zou toenemen bleven een aantal zaken nog gesloten. Met betrekking tot de zwembaden en wellness werd enkel de opening van de zwembaden voor strikte sportdoeleinden – baantjes zwemmen – weer toegelaten. Recreatieve activiteiten werden niet toegelaten, en dat betekent dus ook geen sauna’s.
 

De context van een sauna is vrij specifiek. Het gaat om een vochtige ruimte waar aerosols mogelijk langer in de lucht kunnen blijven hangen. Voor mij is het echt van belang om de risico’s op verspreiding in die omstandigheden goed in te schatten. Maar ik heb gisteren in het parlement gezegd dat er wetenschappelijk advies is gevraagd, en ik denk dat dit evengoed geldt voor de privésauna’s. Als we de opening laten afhangen van het wetenschappelijk onderzoek dat gebeurt, kunnen we ook de risico’s beter inschatten, en kunnen we de mensen een perspectief bieden.

Als ik kijk naar de sauna’s zie ik dat er 1.326 ondernemingen zijn die steun hebben ontvangen en die in de categorie sauna’s, solaria en baden vallen. Het ging om een totaalbedrag van 13,3 miljoen euro. Dat is een niet onbelangrijk bedrag. Maar ik hoop oprecht dat de mensen zo snel mogelijk hun job terug kunnen aanvatten.”

 

Ik had het daarna kort ook nog even over onze kappers: “We hebben allemaal gezien dat de kappers vorige week een ludieke actie hebben gevoerd. In de krant konden we ook lezen dat driekwart van de kappers vrezen voor hun voortbestaan. Ik hoop dat ook die beroepssector ter sprake komt op het Overlegcomité van volgende week.”

Het verslag (zowel woordelijk als in video) van de vergadering kan je hier terug vinden.