Heropening winkels

In de plenaire vergadering van woensdag 25 november stelde ik een actuele vraag betreffende de duidelijkheid en het perspectief die nodig is voor onze lokale handelaars.

Vrijdag vindt er opnieuw een Overlegcomité plaats. Men zal kijken op welke manier we de feestdagen gaan vieren, maar men gaat ook kijken of de heropening van de winkels aan bod kan komen.

Na de aankondiging gisteren van President Macron dat vanaf zaterdag alle winkels terug opengaan in Frankrijk, blijft België (met zijn gesloten handelszaken), een eiland in Europa. Het gevaar bestaat namelijk dat onze burgers naar de ons omliggende landen zullen trekken voor hun inkopen en dat heeft dan opnieuw een negatieve impact op onze economie.

Daarnaast blijkt ook uit Amerikaans onderzoek dat kort verblijven in een plaats waar weinig volk komt, zoals bijvoorbeeld een winkel met beperkte toegang, slechts weinig risico op besmetting inhoudt.

Daarenboven verklaarde Minister van Zelfstandigen, David Clarinval, in de Kamer bij de bespreking van zijn beleidsnota, dat hij wil dat het Overlegcomité zich vrijdag ernstig buigt over een heropening van de winkels en de horeca. Als dat niet kan op korte termijn, zal hij een aantal versoepelingen voorstellen.

Ondertussen klinkt ook de roep van de lokale handelaars zelfs steeds luider om enkele versoepelingen toe te laten, zodat hun najaar niet volledig de vuilbak in moet. Ubbe Descamps, zaakvoerder van Brooklyn, riep voorbije week nog op om de retail terug te openen met inachtneming van alle veiligheidsvoorschriften. Een oproep die werd onderschreven door heel veel van zijn collega’s.

De lokale handelaars hebben intussen alle voorzorgsmaatregelen genomen om het winkelen veilig te laten verlopen en zijn er dus klaar voor. De consumenten willen niets liever dan terug veilig te kunnen shoppen bij hun favoriete winkel(h)ier en zijn er dus klaar voor. Nu is het hét moment aan de politiek om te tonen dat we er ook klaar voor zijn.

Mijn vraag aan de minister: zal de Vlaamse Regering op het Overlegcomité ijveren voor een heropening van de winkels onder bepaalde modaliteiten? En zo ja, onder welke?

Minister Crevits reageerde positief op mijn vraag. “Met de kern van de Vlaamse Regering hebben we overleg gehad met verschillende personen uit de sector. Er werden mij uit dat gesprek twee dingen heel duidelijk: een heel grote vraag naar perspectief en dus naar opening binnenkort én een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel vanuit de sector om alles heel veilig te laten verlopen.

In de plenaire vergadering werd het daarnaast ook duidelijk dat de vraag naar heropening van de niet-essentiële winkels kamerbreed werd gedragen. Minister Crevits eindigde haar antwoord dan ook met het feit dat ze de vraag van de handelaars en mijn oproep zeker zal meenemen naar het Overlegcomité van komende vrijdag en dus zal pleiten voor een veilige heropening.

Het volledige verslag (zowel schriftelijk als visueel) kan u hier terugvinden.