Mentaal welzijn bij ondernemers

UNIZO is al enkele jaren vragende partij voor een gezondheidsbudget voor zelfstandigen: een budget waarmee de zelfstandige onder meer zelf zijn psychisch welzijn kan aanpakken.

De economie trekt weer aan, en dat is na het voorbije jaar met de coronacrisis een positief gegeven. Toch hebben, volgens de welzijnsindex van UNIZO, acht op de tien ondernemers nu meer stress dan bij het begin van de coronacrisis. Hoewel het economisch dus weer de betere kant opgaat, heeft de crisis een zware indruk nagelaten bij heel wat van de Vlaamse zelfstandigen. 84% ervaart meer stress.

Ondernemers die in moeilijkheden zitten of dreigen te komen, kunnen bij Dyzo terecht. Dyzo biedt hen ondersteuning op economisch, juridisch en psychologisch vlak.

In de eerste helft van dit jaar werden mensen met psychologische noden doorgestuurd naar het federale systeem. Sinds juli 2021 schakelt Dyzo eigen freelance psychologen in. 55 ondernemers deden in 2021 een beroep op een van deze systemen. Het grootste aantal daarvan bevindt zich in West-Vlaanderen, blijkt uit een schriftelijke vraag aan minister van Economie en Werk, Hilde Crevits.

Cijfers

  • Antwerpen: 5
  • Limburg: 8
  • Oost-Vlaanderen: 8
  • Vlaams-Brabant: 9
  • West-Vlaanderen: 23
  • Brussel of onbekend: 2

 

“Het is belangrijk dat onze Vlaamse ondernemers (en dus zeker onze West-Vlaamse ondernemers) de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben, ook psychologisch. Het is belangrijk dat we allemaal samen, werkveld en beleid, het stigma rond psychologische moeilijkheden doorbreken. Ik juich dus toe dat de werkingsmiddelen van Dyzo verhoogd werden onder minister Crevits: een broodnodige investering.”, aldus Kurt Vanryckeghem (CD&V).

  1.