Mentale impact van coronacrisis op ondernemers

De economie trekt weer aan, en dat is na het voorbije jaar coronacrisis, een positief gegeven. Toch hebben, volgens de welzijnsindex van UNIZO, 8 op de 10 ondernemers nu meer stress hebben dan bij het begin van de coronacrisis. Hoewel het economisch dus weer de betere kant op gaat, heeft de crisis een zware indruk nagelaten bij heel wat van onze Vlaamse zelfstandigen. 84% ervaart meer stress.

De oorzaken van de stress: de heropstart en de voorwaarden die daar dikwijls aan verbonden zijn, het contact met leveranciers en klanten dat moeizamer verloopt en de combinatie werk-gezin. Ook wie medewerkers in dienst heeft, blijft bovendien geconfronteerd met even grote personeelszorgen als tijdens de tweede lockdown, en met nog meer ongemakken rond de planning van vakantiedagen voor de werknemers.

Unizo vraagt daarom voor elke zelfstandige een ‘gezondheidsbudget’ van 3.500 euro, waarmee deze zelf zijn psychisch welzijn kan aanpakken.

ย 
Vlaanderen heeft de voorbije maanden heel wat Vlaamse ondernemers financieel bijgestaan. Nu de economie terug optrekt en de financiรซle steun langzaamaan afgebouwd wordt, mogen we ook de ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฎ๐—น๐—ฒ ๐—ถ๐—บ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฐ๐˜ van de crisis niet uit het oog verliezen. Ook daar is steun van groot belang.
ย 
Minister Hilde Crevits gaf aan dat de verschillende partners in het verhaal van steun extra aandacht geven aan het individu (de ondernemer zelf) en het mentale aspect.
ย 
Belangrijke stap naar een positieve relance!

Meer info kan je hier vinden.