Ondersteuning voor kmo’s in strijd tegen cybercriminaliteit

Sinds begin dit jaar kunnen kmo’s ondersteuning vragen om hun bedrijf te wapenen tegen cybercriminelen. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Kurt Vanryckeghem (CD&V) en Andries Gryffroy (N-VA). Aanleiding is onder meer een geval van hacking bij Microsoft Exchange.

Het Centrum voor Cybersecurity Belgiƫ (CCB) waarschuwde Belgische bedrijven die gebruikmaken van Microsoft Exchange Servers eerder al voor een systeemkwetsbaarheid. Chinese hackers zijn sinds januari bij tienduizenden, mogelijk honderdduizenden computerservers van bedrijven, organisaties en overheidsdiensten binnengedrongen. De hackers kunnen via het lek malware of gijzelsoftware installeren om langetermijntoegang te krijgen.

Cybercriminelen zijn vaak op zoek naar gegevens om daarmee geld te verdienen. En omdat we nu massaal van thuis werken, circuleren heel veel gegevens van ons online, vandaar richten ze dan ook vaak hun pijlen op thuiswerkers. Thuiswerkers zijn een gegeerd doelwit, via de computer thuis kan men in het netwerk van het bedrijf infiltreren. Zo komen ze terecht in de databank van de onderneming. En dat vormt dan weer een grote bedreiging voor heel wat Vlaamse ondernemingen.

Ook het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen ondernemingen heeft via verschillende kanalen de Vlaamse ondernemingen gewaarschuwd. Tegelijk kregen ondernemingen handvaten aangereikt om hiermee om te gaan. De webpagina’s rond cybersecurity blijken al goed bekend en werden intussen al meer dan 27.000 keer bekeken. Op de site staan ook waargebeurde verhalen zoals het verhaal van een kmo die 11 dagen stil lag na een hacking en daardoor heel veel financiĆ«le- en reputatieschade leed, losgeld moest betalen en personeelsleden technisch werkloos moest stellen.

Vlaams minister van Economie Crevits voorziet in middelen voor sensibilisering, informatie en advies. Via het VLAIO-netwerk zijn zo al 2.500 ondernemers bereikt. “Bedrijven kunnen zich best goed voorbereiden tegen cybercriminaliteit. Uit eerste ervaringen blijkt dat kmo’s echt nog wel moeten worden overtuigd van de meerwaarde van een investering in cyberveiligheid. Het is dus zaak om bedrijven bewust te maken van de gevaren om ze klaar te maken voor de volgende stap en dus er ook in investeren”, aldus Crevits.