Over culturele testevents

Afbeelding: © Belga (Thierry Roge)

Naar aanleiding van de actuele vraag van Tom de Meester en zijn ongepaste arrogantie ten opzichte van de minister-president, kwam ik namens de CD&V-fractie tussen over de testevents in de cultuursector.

Minister-president, na dit staaltje van communistische arrogantie kan ik bevestigen dat CD&V alle begrip heeft dat de vrijetijdssectoren staan te popelen om te herstarten. We hebben ook een groot respect voor de eventsector die al een uitgebreid stappenplan heeft voorbereid. We vrezen wel dat de sneltests nu een nieuw wondermiddeltje geworden zijn om de heropening mogelijk te maken, dat het zoethoudertjes zijn en vooral een pr-event zullen worden. Tests dienen niet om allerlei zaken toe te laten maar om snel op basis van enkele events de protocollen te evalueren in functie van een realistische en geleidelijke heropstart van het geheel. We geven bij het organiseren van dergelijke testevents dan ook de voorkeur aan de sectoren die tijdens het voorbije jaar volledig stillagen.

We denken dat het ondertussen toch voor iedereen zeer duidelijk is dat de culturele en andere events pas veilig georganiseerd kunnen worden als de globale bezettingscijfers in de intensieve zorg voldoende gedaald zijn en als de duidelijke en strenge parameters die in een stappenplan van de eventsector staan, zijn behaald.

De cultuursector verwijst naar de protocollen die in 2020 goed hebben gewerkt, maar de huidige dominante Britse variant heeft een heel ander effect. Worden die protocollen aangepast aan die nieuwe virologische realiteit? De protocollen van vorig jaar en een negatieve sneltest lijken immers onvoldoende zekerheid te bieden.

Minister-president Jambon kon ons verzekeren dat de protocollen zullen aangepast worden als dit nodig zou blijken uit de testevents.