Sierteelt wordt niet vergeten!

De tuincentra en bloemenwinkels werden door federale maatregelen verplicht te sluiten. De sierteeltsector zit nu met de handen in het haar, want dit is normaal de periode in het jaar waarin ze hun grootste omzetten draaien.

Ik krijg de voorbije dagen veel vragen van mensen uit de sierteeltsector die oprecht bezorgd zijn over hoe het nu verder moet. Het is belangrijk dat er maatregelen getroffen worden, want door de sluiting van tuincentra en bloemenwinkels zitten velen met grote overschotten bloemen die verwelken.

Een eerste maatregel zou zijn om tuincentra terug, uiteraard onder de nodige voorwaarden, te openen. Op die manier kan via die weg al een deel van de voorraad zijn weg vinden naar de particulieren.

Een tweede maatregel is om een opkoopregeling te voorzien. Er werd reeds aan Europa een opkoopregeling gevraagd voor bederfbare producten die niet tijdig geoogst of verkocht geraken, ook voor sierteelt. Hopelijk hebben we dus snel duidelijkheid of hier iets mogelijk is.

Collega Bart Dochy volgt dit nauw op samen met onze minister Hilde Crevits. Ik steun en ondersteun hen hierin uiteraard. Laat één ding duidelijk zijn: we laten de sierteelt niet in de steek!