Stand van zaken over de Startersgids

In volle coronacrisis werd de startersgids voor startende ondernemers uitgebracht. Gelet op de daling van het aantal nieuwe ondernemingen, grotendeels door de huidige coronacrisis, is elk initiatief om mensen in de wereld van het ondernemen te laten stappen, een goede zaak.

Ik vroeg aan minister Crevits of er cijfers beschikbaar zijn over het aantal mensen dat de startersgids gebruikt of raadpleegt.

De minister antwoordde als volgt: “De startersgids werd gelanceerd op 23 juni. De startersgids is een online platform waar préstarters en gestarte ondernemers informatie terugvinden over verscheidene topics die aandacht verdienen in een opstartfase voor een succesvolle, duurzame onderneming.

Het onlineplatform telde tot en met september 8.400 gebruikers waarvan 192 gebruikers een profiel aanmaakten. Er werden 1.061 documenten (templates, tools, checklists,…) gedownload en 2.174 externe links van (partner)organisaties bekeken. Er zijn in totaal 27.887 paginaweergaven waarvan 22.053 unieke paginaweergaven.

Online kan de gebruiker een werkboek ‘Altijd onderweg, gids voor startende ondernemers’ aanvragen. Er werden 287 werkboeken verspreid via VLAIO. Er werden 10.750 werkboeken verdeeld via partnerorganisaties uit het VLAIO netwerk. Deze partnerorganisaties zijn Unizo, Voka, NSZ, Starterslabo, de ondernemingsloketten, team bedrijfstrajecten, VDAB, Flanders DC, Microstart, Impulskrediet, de Sociale Innovatiefabriek, het ecosysteem studentensteden en de VVSG. De bedoeling is om de werkboeken in te zetten bij de begeleiding van startende ondernemers, elke organisatie doet dit vanuit zijn eigen werking en eventuele focus op een doelgroep.”

Mijn volledige schriftelijke vraag en het antwoord van minister Crevits kan je hier terug vinden.