Steun voor reisbureausector

In de plenaire vergadering van woensdag 4 maart stelde ik een actuele vraag betreffende de steun voor de reisbureausector naar aanleiding van het coronavirus.

Corona is in de eerste plaats een ernstig gezondheidsprobleem, maar stilaan ook een probleem met heel zware economische gevolgen. We moeten ons hoeden voor een vorm van massahysterie, we moeten rust prediken, maar tegelijk mogen we de ernst van de situatie zeker niet onderschatten.

De Vlaamse Regering riep gisteren voor het eerst de economische taskforce samen naar aanleiding van de uitbraak van dit virus. De minister-president, minister Crevits en uzelf waren aanwezig, samen met de vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties zoals de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), Voka, Horeca Vlaanderen enzovoort.

Na afloop drukte de woordvoerder van de toeristische sector zijn tevredenheid uit over dit initiatief, maar benadrukte tevens dat de economische gevolgen snel voelbaar zijn in de toeristische sector omdat de winstmarges bijzonder beperkt zijn en ze amper buffers hebben.

Vooral de sector van de reiskantoren en reisorganisatoren lijken extra kwetsbaar omdat ze alle verplichtingen van de Europese richtlijnen pakketreizen en de Belgische reiswetgeving die de rechten van de reizigers waarborgen, moeten blijven uitvoeren. De winstmarges in de sector zijn al bijzonder klein, en die heeft nu ook te kampen met concurrentie uit de buurlanden en de onlineverkoop. De sector van de reiskantoren vreest dan ook een stijging van het aantal faillissementen als de coronacrisis enkele weken, laat staan enkele maanden zou aanhouden.

Tijdens de taskforce van gisteren werd bevestigd dat toeristische ondernemers voor de meeste economische steunmaatregelen in aanmerking zullen komen. Toerisme Vlaanderen zal hen daarbij ook zoveel mogelijk begeleiden en coachen.

Mijn vraag aan de minister was dan ook de volgende: “Bent u bereid om extra sectorspecifieke steunmaatregelen, zowel voor de horeca als voor de reissector, uit te werken?”

Je kan hier het volledige verslag vinden (zowel woordelijk als het videofragment).