Update corona: nieuwe maatregelen

De ??? ?????? ?????? staan centraal :

  1. Je mag iedereen zien die je wilt zien, op voorwaarde dat je afstand houdt. Je kan niet meer dan 10 personen tegelijk zien op dezelfde plaats (kinderen niet inbegrepen)
  2. Nauw contact (geen afstand, geen mondmasker,…) moet zoveel mogelijk beperkt worden. Momenteel adviseren de experten om per persoon per maand met maximaal 5 personen (naast je huisgenoten) nauw contact te hebben. 5 is een referentiecijfer en kan variëren van 1 tot 5 afhankelijk van de gezondheidssituatie
  3. Volg de basisregels m.b.t. hygiëne zoals regelmatig handen wassen
  4. Doe-activiteiten het liefst buiten
  5. Bescherm de kwetsbare mensen en de risicogroepen
  6. Hou 1,5 meter afstand. Draag je mondmasker als je niet op veilige afstand kan blijven of bij kwetsbare personen

??????????

Vanaf oktober is het niet meer verplicht om het masker buiten te dragen, behalve als het te druk wordt en de veiligheidsafstand niet kan gegarandeerd worden. De lokale overheden kunnen wel zelf plaatsen bepalen waar dit nog verplicht is.

In het openbaar vervoer, winkels, de cinema,… blijft het dragen van een mondmasker verplicht

?????????????

Evenement dat je zelf organiseert: het aantal gasten blijft beperkt tot 10, kinderen niet inbegrepen. Dit geldt ook voor bijeenkomsten op straat.

Professioneel georganiseerde evenementen zoals recepties of huwelijksfeesten: hier gelden dezelfde regels en protocollen als in de horeca. Er is geen limiet voor het aantal gasten, maar dansfeesten zijn nog altijd niet toegelaten.

Publieke evenementen: hier blijft dezelfde regel gelden. Maximaal 200 personen binnen en 400 personen buiten. Uitzonderingen zijn mogelijk.

De protocollen rond ?????, ???????, ?????????,… moeten hierdoor aangepast worden. Op dit moment zijn de bestaande protocollen nog van kracht. Deze regels zullen worden herwerkt door de bevoegde ministers in samenwerking met de verschillende sectoren. De bedoeling is om aan alle sectoren perspectief en standvastigheid te bieden, zodat ze voldoende capaciteit kunnen opnemen en de sector kan herstellen

?????????????????

Er wordt gewerkt aan een epidemiebarometer.

Deze werkt volgens het principe ‘hoe meer de situatie achteruit gaat, hoe meer maatregelen moeten genomen worden’ en zal zich vooral baseren op het aantal hospitalisaties.

Zo kan iedereen de epidemiologische situatie beter opvolgen.

???????????? ?? ??????????

Het ???????????? komt eraan. Deze symptomen kunnen snel verward worden met die van Covid-19

Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter

De testcapaciteit zal hiervoor ook worden opgedreven

Er komt een ???????? ?????????? naar waar je kan bellen om een coronatest aan te vragen

Er komt ook een bijbehorend afsprakenplatform dat de afspraken zal verdelen over de beschikbare centra

Op 30 september wordt de ??? ‘?????? ?????’ gelanceerd. Via deze app zal je gewaarschuwd worden wanneer je langere tijd in de buurt van iemand met corona bent geweest die ook gebruikt maakt van de app

??????????????????

Vanaf 1 oktober wordt de quarantaineperiode beperkt tot 7 dagen

Als je symptomen hebt, moet je meteen in isolatie en je zo snel mogelijk laten testen. Als de test positief is, blijf je in quarantaine voor 7 dagen. Als de test negatief is, mag je je quarantaine verlaten.

Als je geen symptomen hebt, maar nauw contact hebt gehad met iemand die positief testte, moet je zo snel mogelijk in quarantaine gedurende 7 dagen. Je maakt ook een afspraak om één test af te nemen op dag 5 van de quarantaine. Als die positief is wordt de quarantaine met 7 dagen verlengd. Als de test negatief is, mag je uit quarantaine komen na de 7 dagen

??????????

Reizen naar een rode zone is niet langer verboden, wel sterk afgeraden, alsook reizen naar een oranje zone. Als je uit een rode zone terugkeert moet je vanaf 1 oktober ook 7 dagen in quarantaine en na 5 dagen een test laten uitvoeren. Als je minder dan 48 uur in een rode zone verblijft is dit niet verplicht.

#samentegencorona

??