Winkelleegstand in stads- en dorpscentra

Foto: Belga (Thierry Roge)

In de plenaire vergadering van woensdag 16 oktober werd er dieper ingegaan op het rapport van Locatus dat verschenen is in de Tijd over de toenemende winkelleegstand in stads- en dorpscentra.

Namens de CD&V-fractie kwam ik tussen op de actuele vragen over de winkelleegstand, gesteld door Immade Anouri, Maaike de Vreese en Maurits Vande Reyde, aan Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw, Hilde Crevits.

Het is van belang dat we blijvend inzetten op drie factoren die bijdragen tot bruisende kernen en zo de winkelleegstand zouden kunnen terugduwen:

1) We moeten zorgen voor een goeie mobiliteit, doordachte ruimtelijke ordening, kernversterking, voldoende openbaar vervoer, meer fietsinfrastructuur: zo kunnen we meer mensen naar winkelstraten lokken.

2) We moeten inzetten op innovatie langs aanbodzijde en de handelaars daarin begeleiden en ondersteunen. Winkels die innoveren en aansluiting vinden langs aanbodzijde, doen het gemiddeld beter bij de consument.

3) We moeten steden en gemeenten verder ondersteunen zodat ze krachtig, doelgericht en vernieuwend kunnen investeren in handelskernen.

Je kan hier het volledige verslag vinden (zowel woordelijk als het videofragment) of je kan hieronder het fragment bekijken: